Cukroví s recepty
Jádrové rohlíčky:
140 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 2 vejce, 200 g mletých ořechů.
Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Rohlíčky můžeme buď tvarovat,
nebo rozválet přes mikroten, vykrajovat a upéct. Na vychladlé rohlíčky stříkáme
karamelový krém, dáme ztuhnout a namáčíme do čokolády.
Čokoládové hvězdičky:
210 g hladké mouky, 140 g tuku Stella, 2 žloutky, 30 g strouhané čokolády, 70 g
mletých ořechů, 140 g moučkového cukru. Vypracujeme těsto, necháme v chladu
odpočinout, vyválíme, vykrajujeme hvězdičky, potřeme je bílkem a posypeme
strouhaným kokosem. Upečeme.
Mandlové rohlíčky:
240 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 200 g másla, 110 g mletých
neloupaných mandlí. Vypracujeme těsto, tvarujeme rohlíčky, upečeme, teplé
obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Punčové koule:
100 g moučkového cukru, 100 g másla, 200 g mletých piškotů, 50 g mletých
ořechů, 30 g kakaa, 5 lžic rumu, 3 lžíce sirupu, 2 lžíce medu. Zpracujeme
těsto, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu, vkládáme do papírových košíčků.
Žlutá ořechová kolečka:
450 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 100 g mletých ořechů, 360 g másla.
Vypracujeme těsto, necháme v chladu odležet. Rozválíme, vykrajujeme kolečka,
která upečeme. Slepujeme máslovým krémem, vrch koleček polijeme žloutkovou
polevou (utřeme 140 g moučkového cukru se 4 žloutky) a posypeme strouhanou
čokoládou.
Kávové pusinky s ořechy:
180 g moučkového cukru, 60 g mletých ořechů, 40 g
Solamylu, 3 bílky, 1 lžička
instantní kávy. Ve vodní lázni
ušleháme sníh z bílků, po částech
přidáváme cukr
a šleháme do zhoustnutí. Lehce
vmícháme Solamyl smíchaný s kávou a
ořechy. Na
plech klademe lžičkou malé hromádky a při 150 °C
upečeme. Kávovým krémem
přilepíme na linecké kolečko, pocákáme
čokoládou.
Mandlové rohlíčky s
citronovou polevou:
300 g hladké mouky, 160 g moučkového cukru, 160 g másla, 150 g mletých
loupaných mandlí, 1 žloutek, 2 lžičky vanilkového cukru. Vypracujeme těsto a
necháme v chladu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme rohlíčky, dáme na plech a
upečeme. Vychladlé namáčíme do citronové polevy, můžeme posypat kokosem nebo
zlatými kuličkami.
Kakaové věnečky:
300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 250 g Stella, 1 vejce, 100 g
mletých ořechů, 20 g kakaa. Vypracujeme těsto, přes nástavec na masovém strojku
těsto protlačujeme, tvarujeme věnečky, které upečeme. Můžeme pocukrovat a pocákat
čokoládou.
Pantoflíčky:
Smícháme 90 g moučkového cukru, 70 g másla, 150 g mletých piškotů, 2 lžíce
mléka, 4 lžíce rumu a 2 lžíce kakaa. Vypracujeme těsto, plníme do úlkových
formiček, vyklepneme, naplníme máslovým krémem a dáme do lednice ztuhnout. Rozkrojíme,
přilepíme krémem na upečený oválek z lineckého těsta a dozdobíme.
Ořechové rohlíčky s krémem:
60 g polohrubé mouky, 170 g moučkového cukru, 200 g
mletých ořechů, 2 menší
vejce. Vypracujeme těsto, pokud je řídké, přidáme
ořechy a strouhanku. Přes
mikroten rozválíme, vykrajujeme rohlíčky a
upečeme. Na vychladlé rohlíčky
nastříkáme máslový krém, dáme
ztuhnout a pak namáčíme do čokolády.
Vanilkové rohlíčky se sádlem:
300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g sádla, 100 g mletých ořechů,
1 vejce. Zpracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout, tvarujeme malé
rohlíčky, které upečeme a obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.
Kávová zrna:
300 g moučkového cukru, 60 g másla, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mleté kávy, hrst
mletých ořechů a piškotů, rum. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčnou
hmotu. Tvarujeme kuličky, obalíme v moučkovém cukru, vložíme do formičky na
kávové zrno, vyklepneme a na středu vyznačíme rýhu.
Oříškové věnečky:
500 g hladké mouky, 220 g moučkového cukru, 1 vejce, 250 g mletých ořechů, 1
vanilkový cukr, asi 3 lžíce mléka, citronová kůra. Vypracujeme těsto, necháme v
chladu odpočinout. Přes nástavec na masovém strojku protlačujeme těsto a tvarujeme
kroužky, které upečeme. Pocukrujeme a pocákáme čokoládou.
Vanilkové obláčky:
100 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 110 g másla, 1 balíček Solamylu, 1
vanilkový cukr. Ze všech surovin vypracujeme těsto, je-li řídké, přidáme
Solamyl a mouku. Tvarujeme kuličky, dáme na plech, vidličkou namočenou v mouce
rozmáčkneme. Upečeme, slepujeme různými krémy a stříkáme čokoládou. Při pečení
se dost rozjedou, proto kuličky dělejte malé.
Mandlové rohlíčky:
300 g oloupaných pomletých mandlí, 280 g
krupicového cukru, 4 bílky, špetka
mleté skořice. Ušleháme tuhý sníh z
bílků, po částech přidáváme cukr a
vyšleháme dohusta. Lehce vmícháme mandle a
skořici. Na plech stříkáme rohlíčky,
které upečeme, slepujeme marmeládou a
pocákáme čokoládou.
Vanilkové rohlíčky s polevou:
420 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 160 g mletých ořechů, 340 g másla,
špetka soli. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odležet. Tvarujeme rohlíčky,
upečeme a teplé potíráme rumovou polevou. Utřeme 200 g moučkového cukru, 2
lžičky citronové šťávy, 5 lžic rumu.
Kávové oválky:
250 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 150 g tuku, 1 žloutek, 1 lžička
silné černé kávy, citronová kůra. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme
oválky a upečeme. Slepujeme kávovým krémem a poléváme kávovou polevou.
Kokosové koláčky:
200 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 1 vejce, 200 g kokosu. Vypracujeme
těsto, necháme v chladu odpočinout, vyválíme, vykrajujeme kolečka, dáme na
plech, potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme půlkou oříšku a upečeme.
Pocukrujeme a pocákáme čokoládou.
Ořechové dordoletky:
250 g hladké mouky, 150 g krupicového cukru, 200 g Stella, 3 žloutky, 150 g
mletých ořechů. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka a upečeme. Po
třech slepujeme máslovým krémem, prostřední kolečko pokropíme rumem. Povrch
poléváme čokoládou a zdobíme půlkou mandle.
Trojlístky:
150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 100 g Stella, 1 žloutek, 60 g
kokosu. Vypracujeme těsto a necháme v chladu odležet. Tvarujeme kuličky, které
po třech slepujeme k sobě, potřeme bílkem, doprostřed vmáčkneme lískový oříšek
a upečeme.
Vaflové oválky:
300 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 70 g mletých ořechů, 170 g másla, 1
vejce. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky, upečeme. Slepujeme
kávovým krémem a poléváme kávovou polevou.
Princezky:
250 g hladké mouky, 125 g moučkového cukru, 250 g Stella, 125 g mletých
lískáčů. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odležet. Vyválíme plát,
vykrajujeme tvary a upečeme. Vychladlé cukroví slepujeme ořechovou nebo
nugátovou náplní, poléváme čokoládou a zdobíme mandlí.
Kokosové věnečky:
400 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 200 g Stella,
4 žloutky, 200 g
kokosu, 2 lžíce citronové šťávy, 2
lžíce rumu, troška soli, špetka
prášku do
pečiva. Vypracujeme těsto a přes nástavec na masovém
mlýnku protlačujeme
tyčinky a tvarujeme věnečky, které upečeme. Vychladlé
přilepíme máslovým krémem
na upečené linecké kolečko, pocukrujeme a doprostřed
dáme trošku marmelády.
Pudinkové kokosky:
250 g kokosu, 250 g moučkového cukru, 1/2 balíčku vanilkového pudinku, 4 bílky.
Nad párou šleháme bílky s cukrem, pomalu přidáme kokos s pudinkem. Tvarujeme
kuličky, které dáme na plech a při 100 °C upečeme. Na upečené linecké kolečko
nastříkáme dokola krém, dovnitř dáme rybízovou marmeládu, přilepíme kokosku,
máčíme do čokolády.
Lekníny s karamelovým krémem:
Z lineckého těsta vykrajujeme kolečka a kytičky, které vkládáme do formiček a
upečeme. Kytičku přilepíme na kolečko marmeládou. Plníme karamelovým krémem a
dozdobíme. Vaříme 2 hodiny Salko v plechovce, nejlépe den předem. Vyšleháme 250
g másla, vmícháme 3/4 plechovky Salka a dochutíme trochou rumu.
Medové kostky:
400 g polohrubé mouky, 220 g moučkového cukru, 5 vajec,
7-8 lžic medu, 6 lžic
vody, 1/2 prášku do pečiva. Všechy suroviny
vyšleháme, rozetřeme na plech s
pečícím papírem a upečeme. Vychladlé
nakrájíme na malé kostičky, které
namáčíme
do polevy a obalujeme v kokosu. Svaříme 10 lžic vody, 12 lžic
krupicového cukru
a 1 lžíci kakaa ( polevy si můžete udělat rovnou dvě
dávky, mně jedna dávka
nestačila. Asi záleží na tom, jak velké kostky
nakrájíte. Čím menší kostičky,
tím více polevy).
Ořechové roládky:
170 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 120 g mletých ořechů, 70 g Stella,
1 vejce. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odležet. Vyválíme na tloušťku 5
mm, potřeme medem, posypeme hrubě nasekanými ořechy, mletou skořicí a špetkou
tlučeného hřebíčku. Opatrně svineme do pevné rolády, zabalíme do fólie a
necháme v chladničce ztuhnout. Nakrájíme na 1 cm silná kolečka a upečeme.
Pocukrujeme.
Rohlíčky s čokoládovou
špičkou:
180 g hladké mouky, 110 g moučkového cukru, 60 g Stella,1 vejce, citronová
kůra. Vypracujeme těsto, tvarujeme rohlíčky a upečeme. Špičky máčíme v
čokoládové polevě.
Sádelníčky:
300 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 210 g sádla, 90 g kakaa.
Vypracujeme těsto, tvarujeme kuličky, dáme na plech, doprostřed vtlačíme
opražený lískový oříšek, upečeme.
Medové kuličky:
100 g mletých lískáčů, 2 lžíce medu,
šťáva z 1 pomeranče, 2 lžíce rumu. Všechny
suroviny dáme do kastrůlku a za stálého
míchání povaříme na slabším
ohni asi
10-15 minut. Necháme vychladnout, tvarujeme kuličky,
které obalujeme ve
strouhané čokoládě a vkládáme do
papírových košíčků.
Roláda s kokosovou náplní:
250 g mletých piškotů, 100 g moučkového cukru, 2
vejce, 30 g kakaa, 1 lžíce
rumu. Vypracujeme tvárnou hmotu, rozdělíme na dva
díly, každý položíme na
alobal a vyválíme. Na každý dáme
vyválený bílý plát (140 g
másla, 100 g
moučkového cukru, 120 g kokosu) a svineme do rolády.
Necháme v chladu ztuhnout,
pak krájíme.
Arašídové cukroví:
270 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g mletých arašídů, 130 g
Stella, 1 vejce, 3 čtverečky strouhané čokolády. Vypracujeme těsto, vtlačujeme
do formiček a upečeme. Pocukrujeme a pocákáme čokoládou.
Čajové tyčinky:
300 g polohrubé mouky, 200 g másla, 150 g strouhaných neloupaných mandlí, 2
vejce, 100 g moučkového cukru, 1/2 lžičky mleté skořice, 2 mleté hřebíčky,
špetka nastrouhané citronové kůry. Vypracujeme těsto, necháme v chladu
odpočinout. Tvarujeme tyčinky, upečeme, špičky namáčíme v čokoládě.
Žloutkové dortíčky:
150 g hladké mouky, 40 g moučkového cukru, 60 g mletých ořechů, 120 g Stella.
Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme kolečka,
upečeme. Vychladlá slepujeme marmeládou a poléváme žloutkovou polevou. Utřeme
do husté pěny 2 žloutky se 140 g moučkového cukru a troškou rumu. Zdobíme
alginátovým ovocem.
Křupavé hrudky:
200 g moučkového cukru, 100 g strouhaných
lískáčů, 80 g másla, 2,5 dl šlehačky,
160 g kukuřičných lupínků, 1 lžička mleté skořice.
Na mírném ohni rozpustíme
máslo, přidáme cukr a zahříváme, dokud směs
nezhnědne. Přidáme šlehačku a
mícháme do rozpuštění karamelu.
Vmícháme oříšky, skořici a
mícháme na mírném
ohni, dokud směs nezhoustne. Přidáme lupínky. Lžičkou
nabíráme menší hrudky a
vkládáme do papírových
košíčků.
Ořechy s vanilkovým krémem:
200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 160 g Stella, 60 g mletých ořechů,
20 g kokosu. Vypracujeme těsto, plníme do formiček a upečeme. Slepujeme krémem
a posypeme kakaem smíchaným s trochou moučkového cukru. Nad párou šleháme 2
vejce, 150 g moučkového cukru a 1 vanilkový cukr. Necháme vychladnout,
zašleháme do 200 g vyšlehaného másla.
Karamelové rohlíčky:
210 g hladké mouky, 140 g mletých ořechů, 70 g moučkového cukru, 160 g Stella,
1 lžíce kakaa, strouhaná citronová kůra. Vypracujeme těsto, vtlačujeme do
formiček a upečeme. Na rohlíčky nastříkáme karamelový krém. Den předem uvaříme
2 hodiny ve vodě 1 plechovku Salka. Vyšleháme 250 g másla a zašleháme 3/4
plechovky uvařeného Salka. Přidáme trochu rumu. Rohlíčky namáčíme do čokoládové
polevy.
Ořechové placičky:
130 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 150 g másla, 150 g mletých ořechů,
2 žloutky, trocha mleté skořice, citronová kůra. Vypracujeme těsto, tvarujeme
váleček, nakrájíme na kousky, klademe na plech, vidličkou mírně rozmáčkneme a
upečeme. Pocukrujeme, pocákáme čokoládou.
Kandováčky:
200 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g Stella, 1 vejce, 200 g
kokosu.Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vyválíme a vykrajujeme
kolečka. Dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nudličkami
kandovaného ovoce a sekanými ořechy. Upečeme.
Základní linecké těsto:
300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 lžíce smetany, 200 g
másla, citronová kůra. Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout.
Vyválíme, vykrajujeme tvary, upečeme, slepujeme marmeládou a pocukrujeme.
Čertovy kuličky:
150 g mletých ořechů, 150 g čokolády na vaření, 100 g moučkového cukru, 150 g
rozinek nakrájených nadrobno a namočených v rumu, 1 lžíce mléka. Ve vodní lázni
rozpustíme čokoládu, vmícháme ostatní suroviny a necháme prochladnout.
Tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau.
Cibébky:
50 g hladké mouky, 75 g moučkového cukru, 1 vejce, 150 g mletých ořechů, 50 g
nasekaných rozinek. Vypracujeme těsto, rozválíme přes mikroten, vykrajujeme
půlměsíčky a upečeme. Vychladlé poléváme citronovou polevou.
Dvoubarevné řezy:
250 g Omega, 250 g kokosu, 300 g moučkového cukru, 150 g
sušeného mléka, 2
lžíce rumu, sníh ze dvou bílků. Do vlažného
rozpuštěného tuku vmícháme kokos,
cukr, sušené mléko a sníh z bílků.
Zpracujeme těsto, rozdělíme na dva díly a
jeden díl obarvíme kakaem. Každý
zvlášť rozválíme přes mikroten, na
tmavý díl
položíme světlý díl, přitiskneme a polijeme
čokoládovou polevou.
Vánoční hvězdičky:
250 g hladké mouky, 150 g Stella, 1 vejce, 1 lžíce studené vody – vypracujeme
těsto, necháme v chladu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme hvězdičky, na každou
dáme kopeček ořechové nádivky a upečeme. Smícháme 250 strouhaných ořechů, 120 g
moučkového cukru a 2 vejce. Upečené pocukrujeme a pocákáme čokoládou.
Medová srdíčka:
450 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 80 g Omega, 2
vejce, 2 lžíce medu,
1 lžička mleté skořice a perníkového
koření, 1 lžička jedlé sody. Vypracujeme
těsto, necháme v chladu odpočinout, vyválíme,
vykrajujeme srdíčka, potřeme je
rozšlehaným vejcem a upečeme. Vychladlá slepujeme
perníkovou náplní a pocákáme
čokoládou. Smícháme 250 g strouhaného
perníku, hrst mletých ořechů s 1 lžící
kakaa, 3 lžíce medu, 4 lžíce marmelády a asi 10
lžic rumu (rum podle potřeby).
Kokosovo-citronové čtverečky:
500 g dětské krupičky, 350 g moučkového cukru, 250 g Omega, hrst kokosu, 12
lžic rumu, 80 g másla. Do rozpuštěného tuku nasypeme krupičku, cukr, kokos,
přidáme rum a máslo a vypracujeme těsto. Přes mikroten vyválíme, polijeme
citronovou polevou, posypeme kokosem a necháme ztuhnout. Krájíme čtverečky.
Sultánky:
180 g polohrubé mouky, 90 g moučkového cukru, 120 g Stella, 1 žloutek, 100 g
mletých ořechů. Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Upečeme,
vychladlá slepujeme kakaovým krémem a poléváme čokoládou.
Koňakové kuličky:
2 lžíce vaječného koňaku, 100 g moučkového cukru, 80 g másla, 4 natvrdo uvařené
žloutky, mleté ořechy. Žloutky nastrouháme, smícháme s máslem, cukrem, koňakem
a zahustíme ořechy. Tvarujeme kuličky, do každé vmáčkneme kousek kompotovaného
ananasu a kuličky obalujeme v piškotových drobečcích smíchaných s ořechy.
Ořechové dortíčky:
200 g hladké mouky, 90 g moučkového cukru, 180 g Stella, 90 g mletých ořechů. Vypracujeme
těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Upečeme. Polovinu koleček poléváme
žloutkovou polevou. Utřeme 2 žloutky s 80 g moučkového cukru, přidáme podle
hustoty trochu rumu. Do polozaschlé polevy vložíme lískový oříšek. Kolečka
slepujeme máslovým krémem.
Kávové cukroví:
450 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 300 g másla, 2 lžičky jemně mleté
kávy. Vypracujeme těsto a necháme uležet. Vyválíme, vykrajujeme oválky,
upečeme, vychladlé slepujeme kávovým krémem a vrch potřeme kávovou polevou.
Kokosoví opilci:
Smícháme 70 g rozpuštěné Omegy, 250 g moučkového cukru, 100 g kokosu a rum
podle chuti. Z vypracované hmoty tvarujeme kuličky. Do papírových košíčků
nalijeme vždy 1 lžičku čokoládové polevy, přidáme kuličku a opět zalijeme
polevou. Dozdobíme. Poleva: rozehřejeme 180 g Omegy, vmícháme 100 g
moučkového cukru a 70 g kakaa.
Koledníčci:
220 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 200 g Stella,
1 žloutek, 1 vanilkový
cukr. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odležet.
Vyválíme, vykrajujeme
kolečka, dáme na plech a na každé
nastříkáme ořechovou náplň. Ušleháme
tuhý
sníh ze 2 bílků, vmícháme 180 g
moučkového cukru a 180 g mletých ořechů. Pečeme
v mírně teplé troubě. Po vychladnutí pocukrujeme.
Čokoládová srdíčka:
450 g hladké mouky, 90 g moučkového cukru, 260 g másla, 3 žloutky. Vypracujeme
těsto, necháme v chladu odpočinout, vyválíme a vykrajujeme srdíčka, která
upečeme. Na vychladlá srdíčka přilepíme marmeládou stejně velká srdíčka z
ořechové hmoty. Smícháme 500 g moučkového cukru, 40 g kakaa, 40 g másla, 1
žloutek, 60 g mletých ořechů a rum. Můžeme ubrat cukru a přidat stejné množství
ořechů – těsto je dost sladké. Vypracujeme těsto, vyválíme přes dva mikroteny a
vykrajujeme srdíčka. Povrch přilepených nepečených srdíček poléváme čokoládovou
polevou.
Barevné kokosové kostky:
Svaříme na hustý sirup 250 g krupicového cukru a
18 lžic vody. Vlažné nalijeme
do 250 g kokosu, promícháme, přidáme 100 g
sušeného mléka, 2 lžíce citronové
šťávy a 100 g másla. Vypracovanou hmotu
rozdělíme na 3 díly. Jeden obarvíme
kakaem a jeden růžovým barvivem. Všechny díly
vyválíme přes mikroten, položíme
na sebe, necháme ztuhnout a nakrájíme na
čtverečky.
Střapáče z kokosu:
200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 200 g Stella, 1 vejce, 200 g kokosu,
3 lžíce kakaa. Vypracujeme těsto, necháme odpočinout v chladu, vyválíme a
vykrajujeme kolečka. Upečeme, vychladlá slepujeme kakaovým krémem, do kterého
vmícháme kokos. Poléváme čokoládovou polevou, sypeme kokosem. Boky můžeme
obalit v kokosu.
Vánoční ořechové kytičky:
70 g jemně proseté strouhanky, 70 g mletých ořechů, 40 g nasekaných rozinek,
100 g moučkového cukru, 1 vejce. Vypracujeme těsto, vyválíme přes mikroten,
vykrajujeme kytičky a upečeme. Vychladlé polijeme růžovou citronovou polevou a
ozdobíme alginátovým ovocem. Z jedné dávky jsem udělala 60 ks.
Marokánky:
Za stálého míchání svaříme
2,5 dl šlehačky, 160 g moučkového cukru, 1
vanilkový
cukr a 50 g polohrubé mouky. Do vychladlé směsi
vmícháme 160 g drcených ořechů,
160 g kandovaného ovoce i s rozinkami. Na pečící
papír tvarujeme placičky
(prsty můžeme namáčet ve vodě). Upečeme, vychladlé
potíráme na spodní straně
čokoládovou polevou. Z jedné dávky jsem udělala 70
ks.
Vyběhlíci:
200 g hladké mouky, 400 g moučkového cukru, 250 g Stelly, 250 g mletých ořechů,
1/2 lžíce jedlé sody. Vypracujeme těsto a plníme do formiček. Při pečení
nabudou a jsou duté. Pocukrujeme, pocákáme čokoládou. (jsou velmi křehké)
Išelské cukroví:
300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 250 g Stelly, 1 žloutek, 100 g
mletých ořechů. Vypracujeme těsto, vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a
upečeme. Vychladlá slepujeme máslovým krémem, povrch máčíme v čokoládě a
zdobíme oříšky.
Máslová kolečka:
400 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 250 g Stelly nebo másla, 1 vejce,
1/2 prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout, vyválíme,
vykrajujeme stejný počet plných koleček a koleček s dírkou. Klademe na vymazaný
plech, kolečka s otvorem potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Vychladlá
slepujeme máslovým krémem nebo džemem. Povrch jsem mírně pocukrovala.
Ořechové medové trojhránky:
380 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 250 g Stelly,
2 vejce, špetka soli.
Vypracujeme těsto, necháme hodinu odpočinout v chladu a
rozválíme na plech
vyložený pečícím papírem.
Propícháme vidličkou, potřeme rybízovou
marmeládou a
ořechovou směsí. Rozpustíme 120 g Stelly, přidáme
4 lžíce medu, 100 g
moučkového cukru a 200 g mletých ořechů. Upečeme a
ještě teplé krájíme na
trojhránky nebo čtverečky, rožky máčíme v
čokoládě. (velmi dobré, měkké)
Povidlové kuličky:
2 balíčky dětský piškotů pomeleme s 1
balíčkem kandovaného ovoce. Přidáme 100 g
moučkového cukru, 2 lžíce povidel, 1 lžíci
rybízové marmelády, hrst mletých
ořechů, vanilkový cukr a rum. Smícháme a tvarujeme
kuličky, které vkládáme do
papírových košíčků. Na každou kuličku
kápneme trochu čokolády a ozdobíme
bílým
lískáčem.
Kokosové placičky:
150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 žloutek, 100 g
kokosu. Vypracujeme těsto, tvarujeme kuličky, které vidličkou zploštíme.
Upečeme, máčíme v bílé čokoládě, nebo je necháme jen tak, bez polevy.
Tatrankové cukroví:
360 g hladké mouky, 100 g krupicového cukru, 1 Omega, 1 vejce, 50 g kokosu, 3
Tatranky, které pomeleme. Vypracujeme těsto, kousky vtlačujeme do formiček,
upečeme, po upečení obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým.
Skořicové tolárky:
150 g hladké mouky, 75 g moučkového cukru, 100 másla, 1 vejce, 100 g mletých
oloupaných mandlí, 1 lžíce rumu. Vypracujeme těsto, necháme odpočinout v
chladu, rozválíme dva válečky a rozkrájíme na kolečka tloušťky 5 mm. Kolečka
vidličkou rozmačkáme na placičky a upečeme dorůžova. Vychladlé tolárky potřeme
polevou ze 150 g moučkového cukru, 2 lžiček skořice a asi 4 lžic horké vody.
Pokud je poleva příliš hustá, přidáme více vody.
Kokosové kosočtverce:
210 g hladké mouky, 110 g moučkového cukru, 140 g Stely, 1 žloutek – zpracujeme
těsto, necháme odpočinout v chladu, vyválíme a vykrajujeme kosočtverce, které
upečeme. Studené potřeme pikantní marmeládou a přiložíme kosočtverec z
nepečeného těsta stejné velikosti. 150 g moučkového cukru, 150 g sušeného
mléka, 200 g kokosu, 1-2 lžíce kakaa, 2 bílky, trocha rumu, 60 g másla –
vypracujeme těsto, rozválíme přes mikroten a vykrajujeme kosočtverce. Polijeme
čokoládou a posypeme kokosem.
Vánoční stromeček a svíčka:
Nepečené těsto na kuličky Salko: 250 g 100% tuku, 100 g
mletého cukru, 150 g mletých piškotů, 3 lžíce kakaa, 1 van. cukr, 2 lžíce
Solamylu, 2 lžíce rumu, 1 Salko – tuk rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme
ostatní suroviny, necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v cukru a
vtlačujeme do formiček na stromeček a na svíčku. Vyklepneme, necháme ztuhnout,
naplníme libovolným krémem, přilepíme na piškot, namáčíme do polevy a
dozdobíme.
Ořechové měsíčky:
500 g hladké mouky, 280 g tuku, 140 g moučkového cukru, 4 žloutky, citronová
kůra. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme měsíčky a upečeme. Slepujeme
máslovým krémem, do kterého přidáme mleté ořechy a skořici. Máčíme do
čokoládové nebo rumové polevy, dozdobíme.
Čokoládové koláčky s
nádivkou:
180 g hladké mouky, 90 g moučkového cukru, 140 g másla, 2 žloutky, 100 g
strouhané čokolády, citronová kůra z 1/2 citronu – vypracujeme těsto, tvarujeme
malé kuličky, do středu uděláme koncem vařečky obalené v mouce důlek, do
kterého dáme nádivku a upečeme. Smícháme 40 g kokosu, 40 g mletých ořechů, 2
lžíce rumu, 30 g moučkového cukru a spaříme trochou horkého mléka, aby byla
nádivka vláčná.
Kokosové čtverečky:
250 g hladké mouky, 110 g moučkového cukru, 200 g Stely, 100 g kokosu, 1
vanilkový cukr – zpracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Vyválíme,
vykrajujeme čtverečky a upečeme. Studené slepujeme marmeládou nebo krémem.
Potřeme libovolnou polevou, sypeme barevným máčkem. (Plnila jsem máslovým
krémem, vrch polila bílou čokoládou a dozdobila bronzovým cukrem).
Ořechové věnečky s rumem:
400 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 250 g Stely, 110 g mletých ořechů,
trocha rumu – vypracujeme těsto, necháme chvíli odpočinout v chladu. Přes
nástavec na masovém strojku protlačujeme těsto a stočíme do kroužků. Upečeme,
studené pocukrujeme a pocákáme čokoládou.
Kokosová kolečka:
250 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 200 g tuku, 100 g kokosu, 1
vanilkový cukr – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka, upečeme,
slepujeme máslovým krémem, vrch poléváme citronovou polevou, dáme půlku mandle
a dozdobíme jako hříbek.
Květy:
360 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 žloutky, 60 g
mletých ořechů. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme květy a upečeme.
Vychladlé cukroví potřeme marmeládou a přitiskneme stejně velký květ z
nepečeného těsta. Smícháme 150 g moučkového cukru, 150 g sušeného mléka, 140 g
másla, 80 g mletých ořechů, 40 g kakaa, 1 vanilkový cukr, 6 lžic rumu (je-li příliš
tuhé, přidáme rum). Vyválíme přes mikroten, vykrajujeme stejně velké květy a
přitiskneme na marmeládou potřený spodek, potřeme citronovou polevou nebo
tmavou čokoládou. Já jsem použila bílou a tmavou čokoládu, ozdobila mandlí a
alginátovým ovocem.
Pařížské rohlíčky:
300 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 250 g tuku Stella, 90 g mletých
ořechů, 2 žloutky – vypracujeme těsto, vtlačujeme do formiček a upečeme. Po
vychladnutí nahoru stříkáme máslový krém a máčíme v čokoládě.
Myslivecké knoflíky:
300 g hladké mouky, 30 g moučkového cukru, 140 g tuku, 2
žloutky – vypracujeme
těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka, která
dáme na plech. Na vykrojená
kolečka dáme pytlíkem s hladkou špičkou trochu
náplně a kousek ořechu. Pečeme
velmi mírně. Náplň: ušleháme tuhý
sníh ze 3 bílků, lehce promícháme s 200 g
mletých ořechů a 200 g moučkového cukru.
Nepečený nugát:
250 g moučkového cukru, 350 g Omegy, 2 vejce, 450 g mletých piškotů, 30 g
kakaa, 50 g jemně nakrájených rozinek namočených v rumu, 10 lžic rumu (pokud je
hmota moc tuhá, tak více rumu).Ve vodní lázni rozpustíme Omegu, vmícháme
ostatní suroviny, promícháme, rozválíme na pocukrovaném vále přes mikroten
(můžeme dát mikroten i pod těsto, bude se dobře rozvalovat). Polijeme
čokoládovou polevou a necháme ztuhnout. Krájíme malé čtverečky.
Kuličky s lískovým oříškem:
250 g hladké mouky, 20 g moučkového cukru, 200 g tuku, 1
žloutek, 1 vanilkový
cukr, šťáva z 1/2 citronu – vypracujeme těsto, do
kousků těsta zabalíme lískový
oříšek a vyválíme do kuličky. Upečeme,
ještě teplé obalíme v moučkovém cukru s
vanilkovým.
Vanilkové rohlíčky bez vajec:
300 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 250 g Stely, 110 g mletých ořechů,
1 vanilkový cukr, troška citronové kůry – vypracujeme těsto, tvarujeme
rohlíčky, upečeme, obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým.
Slepované rohlíčky:
420 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 280 g Stely, 140 g mletých ořechů,
1 vejce, 1 lžíce kakaa, citronová kůra – vypracujeme těsto, vtlačujeme do
formiček a upečeme. Slepujeme máslovým krémem a konce máčíme v čokoládě.
Brněnské ořechové slepovánky:
240 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 200 g Stely, 120 g mletých ořechů –
vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme tvary a upečeme. Vychladlé slepujeme
povidlovou nádivkou a polijeme čokoládou. Utřeme 1 žloutek se 2 lžícemi
moučkového cukru, 4 lžícemi švestkových povidel, 1 lžící rumu, vanilkovým
cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. (Já jsem nádivku dělala bez žloutku).
Kokosová roláda:
150 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 vejce, 200 g mletých piškotů, 40 g kakaa
– necháme rozehřát tuk (nesmí vařit), přidáme ostatní suroviny a vypracujeme
těsto. Necháme trochu zatuhnout, znovu prohněteme a na mikrotenu vyválíme plát
(já jsem vyválela pláty dva, aby byly roládky malé). Potřeme pikantní
marmeládou, zavineme jako roládu a obalíme v kokosu. Necháme ztuhnout a krájíme
řezy.
Višně v kakaovém krému:
165 g moučkového cukru, 250 g Omegy, 6 kakaových pudinků,
4 lžíce kakaa, 1
vanilkový cukr, 1 l mléka, 4 lžíce rumu. Z
mléka, pudinků a cukru uvaříme
pudink, do horkého vmícháme tuk, kakao a rum.
Necháme vychladnout, promícháme a
do papírových košíčků
stříkáme trošku pudinku, dáme kompotovanou
višni,
zastříkneme pudinkem a ozdobíme oříškem.
Tento recept jsem vyzkoušela, ale
podruhé už bych pudink do papírových
košíčků nestříkala. Doporučuji stříkat
raději na linecké kolečko, nebo větší
piškot.
Medové linecké cukroví:
500 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 180 g másla, 4 žloutky, 120 g
tekutého medu, citronová kůra – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme tvary,
upečeme, slepujeme marmeládou.
Medové kokosové rohlíčky:
350 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 100 g másla, 100 medu, 200 g kokosu,
trocha mléka, 1/2 prášku do pečiva – vypracujeme těsto, vtlačujeme do formiček,
upečeme, vyklopíme, pocukrujeme, pocákáme čokoládou.
Máslové sušenky:
375 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g másla, 1 žloutek, 3 lžíce
rumu, kůra a šťáva z 1/2 citronu, 1 vanilkový cukr – vypracujeme těsto, necháme
odpočinout v chladu. Vyválíme, vykrajujeme tvary a upečeme. Zdobíme různými
polevami.
Ovocné kuličky:
100 g mletých ořechů, 150 g drcených piškotů, 100
g čokolády na vaření, 2 lžíce
meruňkové marmelády, 1 lžíce rumu –
čokoládu necháme ve vodní lázni změknout,
přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hmotu. Pokud je
řídká, zahustíme
piškoty, pokud je tuhá, zředíme rumem. Tvarujeme
kuličky, poléváme citronovou
polevou (100 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové
šťávy), zdobíme ořechy nebo
mandlemi.
Ořechové tyčinky s citronovou
polevou:
210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g Stely, 1 žloutek, 90 g mletých
ořechů, špetka skořice, citronová kůra – vypracujeme těsto, necháme odpočinout
v chladu. Rozválíme obdélník, nakrájíme stejně velké tyčinky a upečeme.
Vychladlé polijeme citronovou polevou, posypeme oříšky.
Kakaová zrna s rumem:
9 lžic mletého cukru, 9
lžic rozpuštěného másla, 9 lžic Solamylu, 30 g kakaa, 3 lžíce mleté kávy, 1
bílek, rum podle chuti – vypracujeme těsto, tvarujeme zrna, namáčíme v
čokoládě.
Ořechové oválky:
300 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 260 g Stely, 140 g mletých ořechů –
vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky, upečeme. Slepujeme kávovým
krémem, vrch poléváme kávovou polevou, zdobíme hříbky.
Kokosové mašličky:
200 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 120 g Stely,
2 žloutky, 100 g
kokosu, 1 lžíce rumu, 1 lžíce citronové
šťávy, špetka soli a prášku do
pečiva –
vypracujeme těsto, vtlačujeme do formiček, upečeme a pocukrujeme.
Nugátové kroužky:
Z lineckého těsta vykrajujeme kolečka s vykrojeným středem. Upečeme. Na kolečko
nastříkáme po obvodu nugetu, přiložíte druhé kolečko, také nastříkáme nugetu,
přitiskneme sekané lískové oříšky, namáčíme do čokolády.
Ořechové rohlíčky s
marmeládou:
150 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 vejce, 100 g mletých
ořechů, kůra z jednoho citronu – utřeme do pěny máslo s cukrem, přidáme vejce,
citronovou kůru, mouku a ořechy. Je-li těsto příliš tuhé, přidáme žloutek. Na
plech stříkáme trubičkou malé rohlíčky, upečeme, slepujeme marmeládou a
pocukrujeme.
Ořechové rohlíčky s
čokoládovým krémem:
350 g hladké mouky, 230 g moučkového cukru, 250 g tuku, 1 vejce, 100 g mletých
ořechů, trocha kakaa, citronová kůra – vypracujeme těsto, vtlačujeme do
formiček, upečeme. Slepujeme čokoládovým krémem, konce máčíme v čokoládě.
Medové pišingry:
500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 80 g másla, 2 vejce, 3 lžíce medu,
1 lžíce kakaa, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička jedlé sody. Cukr, máslo, med,
vejce, kakao, skořici necháme za stálého míchání metličkou přejít varem.
Odstavíme a vlažné vlijeme do mouky se sodou. Vypracujeme těsto, vyválíme,
vykrajujeme tvary a upečeme. Slepujeme kakaovým krémem.
Kolečka se srdíčkem = těsto na kokosové mašličky, vyválíme,
vykrajujeme kolečka, slepujeme máslovým krémem, poléváme čokoládou.
Kávové úlky:
100 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 vejce, 250 g mletých piškotů, 100 g
mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 6 lžic silné kávy, 2 lžíce rumu – vypracujeme
těsto, plníme do formiček úlků, vyklepneme, necháme zaschnout, plníme kávovým
krémem a přilepíme na kokosky ( z kokoskového těsta jsem udělala ploché
placičky ) a také můžeme přilepit na linecké kolečko. Spodek jsem
namočila do čokolády.
Kokosové Ferrero Rocher:
Ve vodní lázni rozpustíme 250 g 100% tuku, přidáme 1 Salko, 80 g čokoládového
pudinku, 2 lžíce kakaa, trochu rumu a trochu pomletých dortových oplatků.
Necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.
Slepované oválky:
210 g hladké mouky, 70 g mletého cukru, 140 g másla, 40 g mletých ořechů, 20 g
kakaa, trocha mleté skořice – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky
(srdíčka) a upečeme. Slepujeme kakaovým krémem, vrch polijeme čokoládou a
ozdobíme mandlí.
Mandlové mašličky s rumovým
krémem:
300 g hladké mouky, 140 g mletého cukru, 210 g másla, 2 žloutky, 100 g
oloupaných mletých mandlí, citronová kůra. Vypracujeme těsto, plníme do
formiček a upečeme. Slepujeme kakaovým krémem, konce máčíme v bílé čokoládě.
Medové kornoutky:
250 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 1 pol.
lžíce mléka, 150 g medu, 2
žloutky, trocha sody. Vypracujeme těsto, vyválíme,
vykrajujeme kolečka, upečeme
a ihned po vytažení z trouby stáčíme pomocí
kužele do kornoutků. Pečte jen pár
kusů, abyste stihli stáčet, jinak velmui rychle ztvrdnou (po
naplnění krémem
změknou). Okraje máčíme do čokolády a
strouhaných lískáčů. Plníme krémem:
1/4 l
smetany na šlehání, 90 g krystalu, 1 van. cukr,
100 g pražených umletých
lískáčů - svaříme, necháme vychladit a
postupně vmícháme do vyšlehaného
másla
(350 g).
Čertovy kuličky:
200 g krystalového cukru + 0,5 dl vody svaříme na sirup,
přidáme 100 g
nakrájených rozinek, a 150 g pomletých
arašídů upražených na 1 lžíci másla.
Chvíli povaříme.Vmícháme 100 g 100% tuku.
Já jsem to všechno ještě rozmixovala.
Necháme vychladnout a tvarujeme kuličky, které obalujeme
v mletém cukru. (jsou
dost sladké a těsto je mírně drobivé, ale jde to!)
Čokoládové trojhránky:
300 g hladké mouky, na špičku nože prášek do pečiva, 150 g tuku, 150 g mletého
cukru, 3 žloutky, 120 g strouhané čokolády, trocha skořice a citronové kůry.
Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme trojhránky, upečeme, namáčíme do
čokolády, zdobíme 1/2 mandle.
Rumba koule:
2 vejce, 100 g mletého cukru, 250 g 100% tuku, 2
vanilkové cukry, 50 g kakaa, 1
lžíce rumu, 150 g mletých piškotů. Vejce utřeme s
cukrem, za stálého míchání
přiléváme rozpuštěný vlažný tuk a
ostatní suroviny. Necháme ztuhnout, tvarujeme
kuličky, obalujeme v kokosu.
Hradecké kostky:
300 g polohrubé mouky, 100 g mletého cukru, 200 g másla, 1 vanilkový cukr,
špetka soli, 1 vejce, 1 lžička citronové kůry. Vypracujeme těsto, vyválíme,
vykrajujeme čtverečky, dáme na plech a polovinu čtverečků potřeme kondenzovaným
mlékem Tatra a posypeme jemně nasekanými mandlemi. Upečeme. Slepujeme kakaovým
krémem.
Kakaové oválky s kokosovým
krémem:
200 g hladké mouky, 15 g kakaa, 80 g mletého cukru, 1 žloutek, 180 g tuku, 1/4
vanilkového cukru. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky, upečeme.
Vrch polijeme čokoládou a posypeme kokosem, slepujeme kokosovým krémem.
Vánoční pistáciové stromečky = recept na pistáciové lístky (níže).
Důlkové koláčky:
140 g tuku, 140 g
sádla, 140 g ml. cukru, 2 žloutky, 2 vejce, 420 g hl. mouky, 2 van. cukry,
kakao – vypracujeme těsto, tvoříme kuličky, doprostřed uděláme důlek, vložíme
trochu marmelády a půlku ořechu. Upečeme.
Kokosové kuličky s mandlí:
200 g hladké mouky, 150 g mletého cukru, 200 g tuku Stela, 200 g kokosu, 1
vejce, 3 lžíce rumu – vypracujeme těsto, tvarujeme kuličky, dovnitř každé
zabalíme oloupanou mandli. Dáme na plech, potřeme vejcem a upečeme.
Kočičí jazýčky:
400 g hladké
mouky, 120 g moučkového cukru, 300 g tuku Stela, 30 g kakaa – vypracovat těsto,
vyválet, vykrajovat jazýčky a upéct. Plnit krémem, polít čokoládou.
Krém: 1 šlehačka, 250 g moučkového cukru, 2 žloutky,
50 g kakaa – svařit, vychladit. Utřít 250 g másla a 150 g rozpuštěného
vychladlého 100% tuku, vmíchat šlehačku.
Punčové koule:
Ve vodní lázni necháme změknout 50 g čokolády na vaření a 250 g másla, přidáme
100 g moučkového cukru, 2 balíčky drcených piškotů (celkem 240 g), 100 g
mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 1 dl rumu, 0,5 dl ovocného sirupu a 1 vanilkový
cukr. Necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.
Čokoládové špičky:
2 balíčky mletých dětských piškotů, 100
g strouhaných ořechů, 100 g
sušeného mléka, 50 g čokolády, 80 g
moučkového cukru, 3 dl vody, 2 lžíce rumu.
Ve vodě rozmícháme cukr, mléko, rum a
zahříváme ve vodní lázni, přidáme
nastrouhanou
čokoládu. Promícháme, přidáme ořechy a
piškotovou strouhanku. Směs naplníme do
sáčku s trubičkou a na kulaté dětské
piškoty stříkáme špičky. Necháme
ztuhnout
a přeléváme čokoládovou polevou. Špičky
můžeme zdobit podle fantazie (kandované
ovoce, kousek ořechu, špetka kokosu, barevný máček
apod).
Rozinkové broky:
100 g krupicového cukru,
30 g másla, 100 g mletých ořechů, 150 g rozinek (den předem namočených v 1 dl
rumu), 20 g kakaa. Vypracujeme těsto, z kousků tvarujeme kuličky, obalujeme v
kokosu nebo strouhané čokoládě.
Medové trubičky:
300 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 1 vejce, 1
žloutek, 70 g medu, 1/2
lžičky jedlé sody (můžeme přidat kousíček Stely).
Vypracujeme těsto, vyválíme
na tenký plát, vykrajujeme čtverečky, které
natáčíme na kovové trubičky.
Upečené, ještě teplé sundáme a
vychladlé plníme krémem. Ve 2,5 dl mléka
uvaříme
1 vanilkový pudink. Utřeme 200 g másla s 100 g
moučkového cukru, 1 žloutkem a
postupně vmícháme pudink. Konce trubiček
namáčíme v čokoládě. Já jsem nejprve
namočila
konce v čokoládě a trubičky naplnila máslovým
krémem, do kterého jsem vmíchla
opražené, pomleté lískové ořechy.
Kávová kolečka:
250 g hladké mouky, 70 g
moučkového cukru, 150 g másla, 1 žloutek, 50 g mletých ořechů, trocha kávového
odvaru – 3 lžičky (1-2 lžičky mleté kávy přelijeme trochou vařící vody, necháme
odstát, studený přelijeme přes plátýnko). Utřeme máslo s cukrem a žloutkem,
přidáme ořechy, mouku, kávu. Vypracujeme těsto, necháme v chladu hodinu
odležet. Vyválíme mezi 2 máslovými papíry, vykrajujeme kolečka a na plechu
vyloženém pečicím papírem upečeme. Vychladlá slepujeme máslovým krémem
ochuceným kávou, polijeme čokoládovou (kávovou) polevou a zdobíme půlkou
lískového oříšku.
Ořechové rohlíčky s
karamelovým krémem:
250 g
moučkového cukru,
1 vejce, 3 bílky, 200 g mletých ořechů, 50 g jemně
proseté strouhanky. Cukr
promícháme se strouhankou, ořechy, zapracujeme žloutek a
lehce vmícháme sníh z
bílků. Na plech vyložený pečicím papírem
stříkáme rohlíčky a v mírně
vyhřáté
troubě upečeme. Na rohlíčky dáme karamelový
krém. Vaříme ve vodě 2 hodiny
plechovku slazeného kondenzovaného mléka, po
vychladnutí vyšleháme s 250 g
másla. Necháme ztuhnout v chladu, máčíme v
čokoládové polevě.
Čokoládové tyčinky:
210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g mletého cukru, 40 g
mletých ořechů, 140 g tuku, skořice, citronová kůra, vanilka – vypracujeme
těsto, upečeme ve formičkách, slepujeme máslovým krémem, konce máčíme v
čokoládě a v kokosu.
Čajové:
500 g tuku, 2 vejce, 200 g ml. cukru – vyšleháme a vmícháme
600 g hladké mouky a 1 vanilkový cukr. Dáme do pytlíku a na plech
s papírem stříkáme malé věnečky. Upečeme, slepujeme marmeládou a
z jedné strany máčíme do čokolády. Rada: stříkejte velmi malé
věnečky, protože těsto se trošku „rozjede“. Těsto má být tuhé, takže ho víc
neřeďte.
Valašský měsíček:
210 g hladké
mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g tuku, 20 g kakaa, 40 g oloupaných mletých
mandlí – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme
měsíčky a upečeme. Potřeme marmeládou, přiklopíme měsíčkem z
nepečeného těsta a potřeme rumovou nebo čokoládovou polevou.
Nepečené těsto: 150 g
moučkového cukru, 50 g sušeného mléka, 60 g másla, 100 g mletých oloupaných
mandlí, 40-70 g piškotových drobečků, 1 lžíce citronové šťávy, trocha rumu.
Doporučuji nepečeného těsta udělat o půl dávky více, jinak vám na upečené
měsíčky nevyjde. Pokud vám zůstane tohoto nepečeného těsta, tak u něj můžete
udělat kuličky a obalit je v opražených a pomletých lískových oříšcích.
Trojbarevné košíčky:
Do papírových košíčků
dáváme po jedné lžičce tmavé čokolády, necháme dobře zatuhnout, ozdobně
nastříkáme karamelový krém a bílou čokoládu nalijeme kolem kopečku krému.
Necháme v chladu ztuhnout. Tmavá čokoláda: Ve vodní lázni rozpustíme 250
g tuku Omega, prosejeme a vmícháme 300 g moučkového cukru, 1 lžíci Solamylu,
100 g kakaa (nebo rozpustíme čokoládu na vaření a přidáme kousek 100% tuku). Karamelový
krém: 1 slazené kondenzované mléko, 250 g másla, trocha rumu. Den předem
vaříme 2 hodiny kondenzované mléko, postupně zašleháme máslo a dochutíme rumem.
Bílá čokoláda: Ve vodní lázni
rozpustíme 250 g tuku Omega, prosejeme a
vmícháme 200 g moučkového cukru, 100 g
sušeného polotučného mléka, 2 lžíce
Solamylu (nebo rozpustíme bílou čokoládu Orion a
přidáme kousek 100 % tuku).
Mandlové „Tofifé“:
Svaříme dohusta 1,5 dl
smetany, 100 g krupicového cukru, 30 g másla, 1 lžičku medu. Přidáme 100 g
loupaných mandlí. Lžičkou vykrajujeme malé kousky, klademe je na alobal,
zalijeme mléčnou čokoládou a necháme v chladu ztuhnout. Já jsem to dávala vše
rovnou do košíčku.
Mužská věrnost:
280 g hladké mouky, 140
g moučkového cukru, 240 g ztuženého tuku, 4 lžíce kakaa. Do mouky smíchané s
cukrem a kakaem nastrouháme tuk. Vypracujeme těsto a přes nástavec na masovém
strojku vytlačujeme kousky těsta, tvarujeme do věnečků a na suchém plechu
upečeme. Vychladlé zdobíme bílou polevou. Dozdobila jsem kandovanou
pomerančovou kůrou. Těsto se trochu rozjede.
Sandokanovy oči:
Kokosová hmota: 4 lžíce sušeného mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 5 lžic
kokosové moučky, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme
ostatní suroviny a vymícháme. Ořechová hmota: 100 g strouhaných ořechů,
50 g moučkového cukru, 50 g másla, rum podle chuti. Vše smícháme, ochutíme
rumem podle hustoty. Čokoláda: 5 lžic kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 2
lžíce vanilkového pudinku, 125 g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni,
přidáme ostatní suroviny a vymícháme. Do otvoru ve vajíčkovém platu z umělé
hmoty (nebo do obalu od Kinder vajec) vložíme na dno lentilku, dáme trochu
kokosové hmoty, kousek ořechové hmoty a zalijeme čokoládou. Celkem vyplníme půl
důlku.
Pistáciové lístky:
Recept najdete o kousek níže. Dříve jsem je polévala bílou čokoládou, nyní jsem
objevila elastickou pistáciovou polevu a musím říct, že je výborná. Lístky jsem
posypala sekanými pistáciemi. Koupíte je např. v Tescu. Jsou loupané a nesolené
– krásně zelené.
Kuličky z nepečené nádivky:
Zůstaly mi linecká kolečka a nádivka do košíčků (recept je níže u košíčků). Z
nádivky jsem udělala kuličky, přilepila jsem je marmeládou na kolečka, namáčela
v bílé čokoládě a ozdobila.
Perníkové kuličky:
Recept najdete níže.
Marcipánové mušličky:
300 g sušeného mléka, 250 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 bílky, 80 g
kokosové moučky, 1-2 lžíce citronové šťávy. Zpracujeme těsto, vtlačíme do
formiček mušliček vysypaných cukrem. Vyklopíme a necháme do druhého dne
zaschnout. Spojujeme máslovým krémem vždy dvě k sobě a necháme trochu
pootevřené. Do krému vložíme marcipánovou růžičku nebo 2 cukrářské perličky.
Skořicové dortíčky:
210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g tuku, 40 g mletých ořechů, 1
lžička mleté skořice, trocha strouhané citronové kůry, 1 vanilkový cukr.
Vypracujeme těsto, necháme v chladničce odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme
kolečka nebo oválky a upečeme. Polovinu koleček potřeme čokoládovou polevou a
přilepíme 1/2 oloupané mandle. Kolečka slepujeme oříškovou nádivkou. Utřeme 80
g krupicového cukru se 2 žloutky, 1 vanilkovým cukrem po pěny. Přidáme 100 g
mletých ořechů, 1 lžičku kyselé zavařeniny a 1/2 lžíce rumu.
Dortíčky:
150 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 60 g Solamylu, 150g másla, 1
žloutek, 20 g kakaa – vypracovat těsto, vyválet, vykrajovat, upéct. Slepujeme
máslovým krémem, poléváme čokoládou, ozdobíme.
Kolečka „Tatranky“:
Na upečená linecká kolečka přilepíme
marmeládou kuličku z nepečeného těsta. Jemně nakrájíme 3 Tatranky (Horalky),
promícháme s moučkovým cukrem, mletými ořechy, rumem a spojíme rozpuštěným
ztuženým tukem (Iva, Lukana, Omega). Množství surovin si určíme podle chuti.
Karamelová kolečka s
krokantem:
Linecká kolečka, karamelový krém z vařeného Salka, polité čokoládou, zdobené
ořechovým krokantem.
Arašídy:
Recept je níže.
Medová kolečka s kokosem:
160 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 120 g másla, 1 žloutek, 1
lžíce medu, 60 g strouhaného kokosu. Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme
kolečka. Upečeme na vymazaném plechu a vychladlá slepujeme kokosovou náplní.
Utřeme 80 g másla se 6 lžícemi moučkového cukru, 1 lžící medu, 2 lžícemi rumu,
120 g kokosové moučky. Místo kolečka jsem použila kytku. Je-li těsto příliš
tuhé, přidejte kousek másla.
Arašídy:
200 g hladké mouky, 70 g
moučkového cukru, 150 g tuku, 1 vejce, 2 lžíce Solamylu. Vypracujeme těsto,
vyválíme, vykrajujeme, klademe na plech, potíráme rozšlehaným bílkem a sypeme
drtí arašídů a kryst. cukru. Upečené slepujeme arašídovým krémem: Utřeme
100 g másla s 50 g moučkového cukru a vmícháme 100 g mletých arašídů. Povrch
jsem postříkala bílou čokoládou obarvenou na růžovo.
Pistáciové lístky:
325 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 3 vanilkové cukry,
špetka soli, kůra ze dvou citronů, 2 žloutky, 200g tuku. Vypracujeme těsto,
vykrajujeme lístky (trochu vyšší, neslepují se). Upečeme, polijeme bílou
čokoládou (rozpustím ve vodní lázni bílou čokoládu s kouskem 100% tuku a
metličkou vyšlehám) a sypeme sekanými pistáciemi a zeleným kokosem.
Košíčky s karamelem:
250 g hladké mouky, 50 g moučkového
cukru, 110 g tuku, 2
žloutky, 1 vanilkový cukr. Vypracujeme těsto, plníme do
formiček a upečeme.
Plníme karamelovým krémem, zdobíme
strouhanou čokoládou a lískovým
oříškem. Karamelový
krém: vaříme jednu plechovku Salka 2 hodiny a necháme do druhého dne
vychladit. Vyšleháme 250 g másla, přidáme Salko a podle chuti rum.
Pudinkové – recept viz.
Pudinkové tyčinky (níže)
Pudinkové tyčinky:
650 g hladké mouky, 5 jahodových pudinků, 500 g tuku, 250
g moučkového cukru,
troška prášku do pečiva. Vypracujeme těsto,
necháme odpočinout, přes nástavec v
masovém strojku tvoříme pásky, které
rádýlkem nakrájíme na stejné
tyčinky.
Upečeme, slepujeme marmeládou a konce máčíme v
čokoládě.
Šohajky:
250 g 100% tuku rozpustíme ve vodní lázni,
vmícháme 100 g kokosu a 350 g
moučkového cukru. Dáváme trošku do
papírových košíčků, naplníme
náplní –
150 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru, 1 dl rumu,
50 g krájených rozinek
– zalijeme opět bílou hmotou, ozdobíme ořechem a
necháme ztuhnout.
Arašídové věnečky:
70 g nesolených arašídů, 175 g másla, 300 g hladké mouky, 100 g moučkového
cukru, špetku soli, 1 žloutek – vypracujeme těsto, v masovém
strojku tvoříme kroužky, upečeme, pocákáme čokoládovou polevou a
pocukrujeme. Je-li těsto příliš tuhé, přidejte kousek másla.
Octová kolečka:
250 g hladké mouky, 210 g tuku, 1 lžíce octu, 2 lžíce mléka, 2 žloutky –
vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka s vnitřkem, upečeme, plníme
máslovým krémem, polijeme čokoládou.
Kávové oválky:
200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 140 g tuku, 1,5
žloutku – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme oválky nebo kolečka,
upečeme, slepujeme kávovým krémem, potřeme čokol. polevou a zdobíme ořechem
nebo mandlí. Krém: utřeme 100 g másla, přidáme vychlazené ve vodní lázni
vyšlehané 1 vejce a 100 g moučkového cukru a trochu studené silné kávy. Já jsem
použila bílou čokoládu a posypala kávou.
Košíčky Izidor:
210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g moučkového cukru, 40 g
mletých ořechů, 140 g tuku, skořice, citronová kůra, vanilka – vypracovat
těsto, plnit maličké formičky, upéct, plnit náplní z rybízové marmelády, 300 g
mletých ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkového cukru a rumu. Nastříkat
kakaový krém a máčet v čokoládě.
Nafukovací bábovičky:
250 g kokosu, 250 g moučkového cukru, ½ tuku, špetka prášku do pečiva –
vypracujeme těsto, plníme do formiček a pomalu upečeme. Slepujeme máslovým
krémem s lineckým kolečkem, zdobíme a mírně pocukrujeme.
Babiččiny kolečka:
300 g hladké mouky, 200 g tuku, 120 g mletých ořechů, 120 g
mletého cukru, trocha šťávy a kůry z citronu, 1 žloutek – vypracovat
těsto, vyválet, vykrajovat kolečka, upéct, slepovat k sobě máslovým
krémem, vrch polít čokoládou, ozdobit vlašským ořechem.
Laskonky:
350 g krystalu,
170 g bílků, 100 g mletého cukru, 200 g kokosu. 150 g krystalu svařit na nit.
Bílky ušlehat s krystalem, přidat cukr, zlehka vmíchat mletý cukr a kokos.
Krém kávový, ořechový, máslový.
Mandlové trubičky:
150 g sušeného
mléka, 150 g mletého cukru, 1 lžička medu, 1 vejce, 1 žloutek, mandle nebo
mandlová tresť – vypracovat těsto, tence vyválet, nakrájet obdélníčky a otočit
kolem malé trubičky. Nechat zaschnout, sundat, plnit nugátovým nebo kávovým
krémem.
Pařížské rohlíčky:
3 bílky a 120 g
cukru krupice šleháme v páře. Pak opatrně vmícháme 150 g mletých ořechů a
1 lžíci polohrubé mouky. Sáčkem stříkáme na plech rohlíčky, pečeme při 110 °C.
Nastříkáme krém a máčíme do čokolády. Krém: 3 žloutky šleháme nad párou
se 100 g moučkového cukru a 50 g čokolády na vaření. Po vychladnutí vmícháme do
125 g másla, můžeme přidat rum.
Kokosové dortíčky:
250 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 150 g tuku, 1
vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa – vypracujeme těsto,
vyválíme,vykrajujeme zubatá kolečka, upečeme,
plníme krémem, vrch polijeme čokoládou a postříkáme bílou
čokoládou. Krém: 1 a půl dl mléka svaříme s 80 g kokosu a 80 g
moučkového cukru, necháme vychladnout.
Vmícháme 80 g rozdrcených piškotů a rum. 100 g másla utřeme
a vmícháme kokosovou hmotu.
Košíčky:
Upečené košíčky z lineckého těsta se plní nepečenou nádivkou: ml. piškoty
nebo pomletý upečený korpus, kand. ovoce, rozinky, rum, krém, ořechy, citr.
kůra, marmeláda (vše dělám od oka) se pomele. Namočím v čokoládě a
ozdobím.
Moca oválky:
350 g
másla, 600 g
hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 2 žloutky, 2
vanilkové cukry, kůra
z 1 citronu. Vypracujeme těsto, vyválíme,
vykrajujeme oválky a upečeme.
Plníme kávovým krémem (300 g másla,
240 g mletého cukru, 4 lžíce silné černé
kávy). Máčíme v kávové polevě,
sypeme čokoládovou rýží.
Štafetky:
Vyšlehejte 240 g bílků a 140 g cukru krupice, vmíchejte 70 g kokos + mleté
ořechy (dohromady), 70 g hladké mouky a upečte na papíře. Vychladlé potřete
nugetovým nebo kávovým krémem, rozpůlte, přiklopte na sebe krémem dovnitř a
dejte ztuhnout do lednice. Pak vše nakrájejte na obdélníčky a máčejte v
čokoládě.
Sypané
rohlíčky:
240 g hladké mouky, 140 g tuku, 70 g moučkového cukru, 50 g
nastrouhané čokolády, 160 g mletých ořechů, 1 vejce, citronová kůra. Těsto
vyválet, vykrajovat rohlíčky, polovinu potřít žloutkem a posypat strouhanými
ořechy. Upéct, slepovat kakaovým krémem.
Kočičáky:
1/4 l mléka, 150 g moučkového cukru, 160 g tuku, 60 g hladké mouky – svaříme na
kaši, necháme vychladit, přidáme 200 g mletých ořechů, 200 g kandovaného ovoce,
100 g rozinek. Ze směsi tvarujeme na pečící papír placičky, které upečeme a
spodní stranu potřeme čokol. polevou. Pro vylepšení přidávám trochu sekaných
arašídů.
Oplatkové řezy:
Ve vodní lázní smícháme 1 Salko, 250 g 100% tuku, 100 g moučkového cukru,
100-150 g nahrubo sekaných ořechů, 100 g jemně nakrájeného kandovaného ovoce.
Hmotu rozetřeme na dortový oplatek, přiklopíme druhým oplatkem, opět rozetřeme
hmotu a zakryjeme oplatkem.. Zatížíme do druhého dne, nakrájíme čtverečky a
rohy máčíme v čokoládě.
Ořechové trubičky:
Vypracujeme těsto: 350 g hladké
mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g tuku, 1 vejce, 1 žloutek, 70 g mletých
ořechů, 1 lžíce kakaa. Dáme do ledničky, druhý den vyválíme, nakrájíme
obdélníčky 4 x 6 cm. Navineme na kovové trubičky a upečeme. Plníme máslovým
krémem: utřeme 200 g másla, 200 g moučkového cukru, a 1 lžíci rumu. Konce
trubiček namáčíme do čokoládové polevy.
Arašídový ježek:
350 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 200 g
tuku, 1 vejce, 150 g
mletých arašídů, 1/2 prášku do
pečiva, špetka soli. Vypracujeme na vále
tužší těsto, necháme odpočinout.
Vyválíme plát o tloušťce 3–4 mm,
vykrajujeme
ježky a upečeme na vymazaném plechu. Slepujeme
marmeládou, bodlinky by se měly
namáčet v karamelu – na pánvi rozpustíme 50
g moučkového cukru na karamel,
přidáme 1 lžíci másla a 50 g
arašídů, které v karamelu silně obalíme.
Místo
karamelu lze použít čokoládu, není to tak
pracné.
Svatební podkovičky:
Pečené z lineckého těsta, plněné
máslovým krémem, máčené
v čokoládě a
ozdobené.
Babiččiny rohlíčky:
350 g hladké mouky, 210 g moučkového cukru, 280 g tuku, citronová kůra, 1/2
malé lžičky mleté skořice a utlučeného hřebíčku, 140 g mletých ořechů, 1
žloutek – vypracujeme těsto, které plníme do formiček a upečeme. Slepujeme
máslovým krémem a konce máčíme do čokoládové polevy.
Pařížské dortíčky:
400 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 300 g tuku, 2 žloutky, 100 g mletých
ořechů, 4 lžíce kakaa. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme kolečka a
upečeme. Slepujeme krémem, polijeme čokoládou a ozdobíme.
Popelčiny oříšky:
Upečeme ořechy – viz. babiččiny rohlíčky, po dvou
slepujeme k sobě máslovým
krémem, dovnitř dáme lískový
oříšek. Spodek namočíme do čokolády a
postavíme do
papírového košíčku. Ozdobíme
zeleným kokosem.
Kávěnky:
250 g
hladké
mouky, 2 žloutky, 1 lžíce mleté kávy, 100 g
mletých ořechů, 130 g tuku, 1
lžička prdopeč, 80 g mletého cukru, troška mléka.
Vypracujeme těsto, vyválíme,
vykrajujeme a upečeme. Plníme kávovým
krémem, vrch namáčíme do kávové
polevy,
zdobíme půlkou mandle.
Kuličky Salko :
250 g 100% tuku, 100 g
mletého cukru,
150 g mletých piškotů, 3 lžíce kakaa, 1
vanilkový cukr, 2 lžíce Solamylu, 2
lžíce rumu, 1 Salko – tuk rozpustíme ve
vodní lázni, vmícháme ostatní
suroviny,
necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.
Kokosový salám:
250 g kokosu, 1 Salko, 100 g sušeného mléka.
Vypracujte těsto, rozdělte na 3
díly – bílý, kakaový, růžový
(barvivo). Vyválejte 3 barevné válečky, zamotejte,
obalte v kokosu.
Meruňkové kuličky:
200 g sušených meruněk jemně nakrájíme a na několik hodin zalijeme slivovicí.
Utřeme 130 g másla a 30 g mletého cukru, vmícháme 100 g mletého kokosu a
meruňky. Tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu, nebo máčíme v bílé čokoládě a
postříkáme tmavou čokoládou.
Roládky:
Korpus ze 3 vajec, 90 g cukru, 90 g hladké mouky – upéct, rozpůlit, potřít
marmeládou, stočit dvě roládky, potřít krémem, obalit kokosem, nakrájet, dát do
košíčků a zdobit.
Brněnská kvítečka:
100 g másla, 100 g mletých ořechů,
100 g moučkového cukru, 140 g hladké mouky, 2 žloutky – zpracujeme těsto,
tvarujeme malé kuličky, po 3 slepujeme bílkem do trojlístku, potřeme žloutkem,
doprostřed vložíme lískový ořech a upečeme.
Trojúhelníčky:
Těsto na kakaové kroužky, vyválet, vykrájet, upéct, plnit krémem, polít
čokoládou, zdobit.
Kakaové kroužky:
450 g hladké mouky, 4 pudinkové prášky (kakaové nebo vanilkové), 60 g
kakaa, 210 g moučkového cukru, 450 g tuku, 3 žloutky, troška skořice – těsto
vyválet, vykrajovat kolečka plná i s dírkou, upéct. Plnit čokoládovým
krémem a vrch máčet v čokoládě. Krém: ve vodní lázni 2 vejce, 180 g
moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa. Nechat vychladit, vmíchat do
250 g másla.
Griliášové řezy:
Rozpustíme na karamel 250 g krystalu, přidáme 1 Stelu, až
se rozpustí, vmícháme
1 Salko a 7 minut povaříme. Vmícháme 250 g
sekaných ořechů a povaříme 3 minuty.
Vlažné rozetřeme na dortové oplatky,
zatížíme, druhý den postříkáme
čokoládou a
krájíme.
Čokoládové rohlíčky.
210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g mletého cukru, 40 g
mletých ořechů, 140 g tuku, skořice, citr. kůra, vanilka – vypracovat těsto,
upéct ve formičkách, nahoru nastříkat krém a máčet do čokolády. Krém: 2
vejce, 100 g moučkového cukru utřít, přidat 60 g kakaa, rum a 250 g 100%
rozpuštěného vlažného tuku.
Rafaello:
Rozpustíme 250 g 100% tuku a necháme vychladit. Vmícháme 1
Salko, 120 g sušeného mléka, 50-100 g moučkového cukru a 2 lžíce rumu nebo
citronové šťávy. Z těsta tvarujeme kuličky, doprostřed dáme
oloupanou mandli. Obalujeme v kokosu. Rada: než budete tvarovat
kuličky, tak těsto nechte pořádně ztuhnout v lednici. Nebude se vám lepit
na prsty.
Brambůrky:
1/4 kg dětské krupice, 1/4 kg práškového cukru, 100 g másla, 4 lžíce vody,
1/2 lahvičky mandlové tresti, balíček dětských piškotů, kakao práškové,
práškový cukr na obalení, rum. Krém: máslo, cukr, žloutky, kakao.
Z krupice, cukru, másla, vody a tresti připravíme těsto, necháme 24 hodin
odležet v lednici v igelitu. Propracujeme, rozválíme, vykrajujeme
kolečka o průměru 8 cm. Piškoty slepíme kakaovým krémem, namočíme do rumu a
zabalíme do těsta, obalíme ve směsi z kakaa a cukru.
Perníkové kuličky:
200 g strouhaného perníku, 120 g mletého cukru, 150 g másla, 1 lžíce kakaa, 1
lžíce rumu, 1 vanilkový cukr. Vypracujeme perníkovou hmotu, tvarujeme kuličky,
které namáčíme do čokolády a postříkáme bílou čokoládou.
Dvoubarevné placičky:
350 g hladké mouky, 100 g mletého cukru, 200 g másla. Vypracujeme těsto,
rozdělíme na dva díly a do jednoho zapracujeme 1 lžíci kakaa. Necháme v chladu
odležet, vyválíme. Ze světlého těsta vykrajujeme květy, potřeme je žloutkem
rozmíchaným se lžící smetany a upečeme. Z tmavého těsta vykrajujeme
trojůhelníčky a upečeme. Slepujeme Nutelou, zdobíme proužky bílé čokolády a do
středu dáme mandli nebo kousek želé.
Čokoládové košíčky:
4 čokolády „Ledové kaštany“, 250 g 100% tuku Omega, 1 lžička kakaa. Ve vodní
lázni rozpustíme tuk, přidáme čokoládu, kakao a vymícháme hladkou směs (nesmí
vařit). Do papírových košíčků nalijeme trochu čokolády, necháme ztuhnout a dáme
trochu ořechové nádivky. Svaříme 1/2 dl mléka a 1/2 dl rumu, přidáme 180 g
mletého cukru, 200 g mletých ořechů nebo kokosu a necháme vychladnout. Naplněný
košíček zalijeme čokoládou a ozdobíme lískovým oříškem.
Linecká kvítečka :
480 g hladké mouky, 280 g tuku, 150 g mletého cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový
cukr, citronová šťáva + kůra – vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme
kvítečka, upečeme, slepujeme marmeládou, pocukrujeme.
Cappucinové vějířky
300 g hl. mouky, 120 g ml. cukru, 200 g tuku, 100 g strouhané čokolády, 1
vejce, 2 balíčky cappucina (2 porce) rozmíchané v trošce vody. Těsto
vyválet, vykrajovat tvary, upéct, plnit máslovým krémem, do kterého se přidá
cappucino rozmíchané v trošce vody a polít čokoládou, ozdobit.
Kokosové květinky:
140 g kokosu, 170 g mletého cukru, 120 g másla, 120 g sušeného mléka, 1 bílek,
trocha rumu. Vypracujeme hmotu, vtlačujeme do formiček vysypaných cukrem,
vyklepneme a necháme zaschnout. Upečeme asi 50 kousků kakaových lineckých
koleček o velikosti kytiček. Slepujeme marmeládou nebo máslovým krémem,
doprostřed uděláme čokoládovou tečku.
Pistáciové lístky:
325 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 3 vanilkové cukry, špetka soli, kůra
ze dvou citronů, 2 žloutky, 200 g tuku. Vypracujeme těsto, vykrajujeme lístky
(trochu vyšší, neslepují se). Upečeme, polijeme bílou čokoládou (rozpustím ve
vodní lázni bílou čokoládu s kouskem 100% tuku a metličkou vyšlehám) a sypeme
sekanými pistáciemi a zeleným kokosem. Pistácie jsem koupila solené, vyloupala
je, opláchla a nechala uschnout.
Brtníky:
4 bílky, 250 g krystalového cukru šleháme v
páře, přidáme 100 g kokosu, 100 g
mletých ořechů. Dáme do pytlíku a na mastný
papír děláme malé pusinky, které v
troubě pomalu pečeme – sušíme. Slepujeme
máslovým krémem na linecká kolečka,
postříkáme čokoládou.
Kuličky Salko :
250 g 100% tuku, 100 g mletého cukru,
150 g mletých piškotů, 3 lžíce kakaa, 1 van. cukr, 2 lžíce Solamylu, 2 lžíce
rumu, 1 Salko – tuk rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme ostatní suroviny,
necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.
Kokosové válečky:
1. hmota: rozpustit 150 g másla a 5
lžic rumu. Vmíchat 250 g krupice, 180 g mletého cukru – přejít trochu varem. 2.
hmota: uvařit 2 žloutky, 2 lžíce mléka, 1 vanilkový cukr a 80 g mletého cukru –
musí vařit. Vmíchat do první hmoty a nechat vychladnout. Tvarovat válečky,
namáčet do řídké citronové polevy a obalovat v kokosu.